Hoe het allemaal begon! - Deel 1

Na een aantal jaren met het idee gespeeld te hebben om een eigen bedrijf te starten is het nu zo ver; Rose Valley BBQ is een feit! Maar hoe komt iemand er op om een bedrijf te starten wat luxe barbecues maakt? Dat is een heel verhaal…

2017: Onderzoek

Het aller-eerste begin vinden we in 2017. Na een aantal jaar met veel plezier op een Weber Performer te hebben gebarbecued, probeerde ik eens om daarmee iets te roken; ik denk een varkenshaas. Hoewel de Webers hier niet direct voor ontworpen zijn is dat wel redelijk te doen. Na de eerste poging zijn er nog meerdere varkenshaasjes gerookt op deze manier!

Toch wilde ik meer dan wat de Weber mij kon bieden; meer controle over de temperatuur, meer ruimte voor gerechten. Zo begon mijn zoektocht naar een echte smoker!

Weber Performer

Het was niet moeilijk om de meest uiteenlopende voorbeelden te vinden, voornamelijk uit de Amerikaanse BBQ-cultuur.
De types liepen sterk uiteen, van de “Ugly Drum Smoker” tot enorme “Offset Smokers” die op een aanhanger gemonteerd werden. 

Ugly Drum Smoker (bron: Instructables)
Offset Smoker op een aanhanger (bron: Ebay)

Wat mij direct opviel was hoeveel mensen daar hun eigen smokers bouwden. Ik had in het verleden al van alles ontworpen en gebouwd en op dat moment was ik Design Engineer van beroep, dus dit sprak mij enorm aan!

Zoals het een echte ingenieur betaamt, begon het plan zeer bescheiden; ik wilde een Ugly Drum Smoker maken van een olievat. Nou ben ik ook perfectionistisch, dus ik dook meteen diep in welk ontwerp de beste resultaten zou geven.

Reverse Flow diagram (bron: Lang BBQ Smokers)

Na vele uren te lezen over ‘offset smokers’ en ‘reverse flow’ was het vuur voor mij pas echt aangewakkerd. De complexiteit van het ontwerp en de goed doordachte werking ervan spraken mij als ingenieur natuurlijk direct aan!

In mijn vrije tijd ging ik aan de slag in een nieuw CAD-programma (wat ik mezelf tegelijk nog moest aanleren) en op basis van al het onderzoek wat ik had verricht kwam ik tot het eerste ontwerp, wat vandaag de dag bekend staat als de Rose Valley BBQ Smoker XL!

2018: Het eerste prototype

Van het zeer bescheiden plan om een UDS te maken was inmiddels weinig meer over. Wel kon ik m’n vader enthousiast maken om dit samen te gaan proberen! Er was alleen één kleine uitdaging; we wisten allebei niks van metaalbewerking of lassen… 

Weer vele uren onderzoek en Youtube-filmpjes volgden. Uiteindelijk had ik een aardig idee van wat we nodig zouden gaan hebben en hoe alles werkte. Toen zijn we samen afgereisd naar Beverwijk, om op bezoek te gaan bij Weldingshop.nl. Daar zijn we keurig geholpen door een enthousiaste meneer die ons plan een beetje overdreven leek te vinden. Daar kon hij wel eens gelijk in krijgen…

Met de wagen volgeladen reed ik weer naar huis. Aan boord was een MIG-lasapparaat, een plasmasnijder, haakse slijper allerhande beschermingsmiddelen en een berg enthousiasme!i

Het plan was om dit project in de garage van mijn toenmalige woning te gaan uitvoeren. Er moest wel eerst een beetje opgeruimd worden!

Nadat we alles uitgepakt hadden, waren we er klaar voor (dachten we…) 

Wat een ruimte opeens!
Dit is nog steeds in gebruik!
Heel stijlvol...

Ik had gezegd dat het een lang verhaal was, toch? Volgende keer lees je alles over de bouw van het eerste prototype; de Smoker XL! 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Rose Valley BBQ nieuws? Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglist.