Hoe het allemaal begon! - Deel 2

In Deel 1 van dit artikel kon je lezen hoe Rose Valley BBQ ooit in een kleine garage begonnen is, zonder enige ervaring in metaalbewerking. Dit keer lees je hoe we tot het eerste prototype gekomen zijn!

Pippi Langkous*

Toen de ‘werkplaats’ eenmaal ingericht was moesten we er echt aan geloven; we gingen voor het eerst lassen…
We hadden het nog nooit gedaan, dus we dachten wel dat we het konden!
*Deze quote blijkt helemaal niet van Pippi Langkous of Astrid Lindgren te komen, maar is daardoor niet minder toepasselijk.

Ons eerste, nederige werkstuk; een drietal stalen plaatjes aan elkaar gelast.
Uitvoerig getest op sterkte, en geschikt bevonden!

Na een ‘succesvolle’ eerste poging werden al gauw de eerste stappen gezet in het maken van het frame:

Op dit punt zou ik graag willen zeggen dat we veel voortgang maakten. Helaas bleek de realiteit anders; als we geluk hadden konden we één zaterdag in de maand vinden waarin we allebei tijd hadden om aan het project te werken.

Wel hadden we altijd de grootste lol! (totdat we moe werden…)

Stukje bij beetje leerden we wat we deden. Al gauw bleek dat het lassen mij redelijk goed afging, en dat m’n vader beter was in plasmasnijden. 

Waar gehakt wordt vallen spaanders, dus er waren wel eens wat frustraties over en weer, en hier en daar een ongelukje. 

Een mooi leermoment was het om te horen; “je broek staat in de fik!” bij het doorslijpen van een profiel. Gelukkig zonder ernstige gevolgen.

Tip voor de beginnend metaalwerker; een joggingbroek is niet vuurbestendig!

Helaas volgde er in 2018 een nogal warme zomer; de warmste sinds 1901! De “werkplaats” had nul ventilatie, dus dit gaf niet bepaald de optimale condities om verder te werken aan de smoker. Er werden een aantal dappere pogingen gedaan om in de warmte te werken; ondanks de beperkte tijd dat dit vol te houden was was er weer enige voortgang.

Een druk najaar volgde, waardoor er in de Kerstvakantie pas weer tijd was om de smoker af te maken. Het had negen maanden geduurd, maar het resultaat was erg indrukwekkend!

Net vóór Kerst was de smoker dan eindelijk klaar (en zó groot geworden dat hij nauwelijks meer in de garage paste).

Het grote moment

Tussen Kerst en Oud-en-Nieuw was het eindelijk zo ver; tijd voor de eerste test! 

We kwamen er voorafgaand wel achter dat een smoker van dik plaatstaal nogal wat weegt; volgens een grove berekening ongeveer 400 kilo! Het verplaatsen naar de achtertuin was een heel avontuur, maar uiteindelijk stond hij dan op z’n plek.

Wat is er nou mooier dan met vuur kunnen spelen terwijl je de meest heerlijke gerechten klaarmaakt?

Uiteraard moest er meteen iets gerookt worden! In dit geval een zogeheten “fatty”, een gevuld gehaktbrood en “moink balls”, in spek gewikkelde gehaktballetjes.

Het was een heel avontuur, maar de eerste Rose Valley BBQ was geboren!