Rose Valley BBQ Workshop - Smoked Spareribs

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zo ver; de eerste Rose Valley BBQ Workshop! Dit keer was het onderwerp; ‘Smoked Spareribs’.

De deelnemers liepen qua barbecue-ervaring uiteen van een voorzichtige ‘mwoah’ tot een enthousiaste ‘een paar keer pulled pork en spareribs gemaakt!’ dus we hadden een mooie spreiding.

Zoals het nogal eens uitkomt bij low & slow BBQ’en was het een vrij vroege start; om 10:00 zou het starten. Op een enkele uitzondering na was iedereen mooi op tijd, dus we konden gauw starten met een aansteken van de beide Smokers.


De dag begon wat regenachtig maar gelukkig kwam uiteindelijk de zon tevoorschijn!

Terwijl de Smokers op temperatuur kwamen werd er het een & ander uitgelegd over hoe low & slow BBQ nou precies werkt en waarom het zulke heerlijke resultaten oplevert!

Vervolgens hebben we geleerd hoe een sparerib voor te bereiden; losse stukjes eraf snijden, vlies verwijderen, rub aanbrengen en vervolgens inpakken. Daarna moet de rub even inwerken, maar gelukkig lagen er al ribs klaar die direct op de Smoker konden.

In het enthousiasme zijn we helaas ’s morgens vergeten foto’s te maken, oeps!

Bij een BBQ Workshop hoort natuurlijk ook een BBQ Lunch!

Omdat we bij deze workshop de zogeheten ‘3-2-1 Methode’ toegepast hebben, waren de ribs na de lunch klaar om in te pakken in folie, met een klontje boter erbij.

Bij deze methode worden de ribs eerst 3 uur gerookt, vervolgens 2 uur ingepakt in de Smoker gelegd om te garen in het eigen vocht. 

Daarna worden de ribs uitgepakt en nog een uurtje terug op de Smoker gelegd om de ‘bark’ weer wat steviger te maken en (optioneel) te worden voorzien van een smakelijke BBQ saus.

Rond 18:00 was het dan eindelijk zo ver; de ribs waren klaar!

Er heerste een doodse stilte aan tafel toen iedereen de eerste happen nam; altijd een goed teken dat het smaakt. Uiteindelijk was iedereen dan ook dik tevreden met hun resultaat!

De ribs waren vrij dik bevleesd, dus de meeste aspirant-Pitmasters kregen niet direct een hele rack op (een uitzondering daargelaten natuurlijk).

Ook had iedereen nog een tweede rack ribs gemaakt om mee naar huis te nemen. Ook daar werden ze zeer positief ontvangen!

Iedereen was ook heel positief over de workshop na afloop:

“Het was erg geslaagd!”
“Het was gaaf, heren!”
“Voor herhaling vatbaar!”
“Hele gezellige dag!”

Wil je ook een keer zo’n gave BBQ Workshop volgen? Schrijf je dan (onderin de pagina) in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van beschikbare data.

Groepen van 4-6 personen kunnen ook contact opnemen voor een afspraak op maat!