Rose Valley Smoker XL

Het origineel

Dit is het model waarmee het allemaal begon; een grote ‘reverse flow offset smoker’. Een eigen ontwerp met een meer moderne uitstraling dan de gemiddelde smokers, maar gebaseerd op jarenlang onderzoek uit Amerika.

Smokers zijn in Amerika al gemeengoed. Helaas zie je ze hier in Nederland nog maar weinig en dat is jammer, want je kunt er de lekkerste dingen mee maken!

Smokers zijn uitermate geschikt voor het zogeheten ‘Low & Slow’ barbecueën; het langzaam garen van vlees om het vet en bindweefsel in het vlees te doen smelten, wat ervoor zorgt dat zelfs de meest taaie stukken uiteindelijk smelten op de tong!

Spareribs, pulled pork en brisket zijn bekende voorbeelden van Low & Slow gerechten, maar denk ook eens aan het roken van bijvoorbeeld vis, noten of kaas. Ook groentes als bijvoorbeeld paprika zijn zeer goed te roken; er is voor ieder wat wils!

Eigen Ontwerp

De Smoker XL is het eerste ontwerp van Rose Valley BBQ. Het eerste prototype is sinds 2018 in gebruik en produceert nog steeds regelmatig de lekkerste dingen!

Het ontwerp is tot stand gekomen na vele uren onderzoek naar de meest populaire smokers uit Amerika. Hoewel het uiterlijk niet lijkt op de traditionele zwarte buis-vormige smokers zoals ze daar te vinden zijn, zijn de ontwerpregels die daar ontwikkeld zijn allemaal toegepast in het ontwerp van onze Rose Valley Smokers.

Waar bij een kamado de luchttoevoer zoveel mogelijk gesloten word om zo efficiënt mogelijk te verwarmen, is het bij een echte smoker van belang om voldoende luchttoevoer te hebben om een mooi schoon vuur te laten branden. Hout wat verbrand met de optimale hoeveelheid zuurstof geeft namelijk de beste smaken af aan je gerechten!

Daarbij moet de temperatuur in een smoker nauwkeurig te regelen zijn omdat het ‘smelten’ van vet en bindweefsel alleen plaats kan vinden bij ongeveer 110 graden. Als de temperatuur hier ver boven komt dan krijgt het vlees geen kans om sappig en smaakvol te worden. Ook voor andere gerechten zoals gerookte vis en kaas dient de temperatuur laag te blijven. 

Om zowel een lage temperatuur als een schoon brandend vuur te garanderen, heeft een smoker voldoende luchtdoorvoer nodig. Bij kachels staat dit ook wel bekend als ’trek’. Het ontwerp van de Rose Valley Smokers zorgt ervoor dat de luchtstroom van de vuurkamer naar de schoorsteen optimaal langs het vlees geleid wordt. 

Rose Valley Smokers worden gemaakt van dik plaatstaal. Het dikke staal neemt veel warmte op en zorgt er zo voor dat de temperatuur zo constant mogelijk blijft. Als u de geuren van het vlees niet kan weerstaan en tóch even wil kijken in de rookkamer, dan zorgt de warmte in het staal ervoor dat de temperatuur zich snel weer stabiliseert nadat u de deksel sluit.

Daarbij zorgt het dikke staal voor een extreem lange levensduur. Als u een Rose Valley BBQ aanschaft, gaat deze gegarandeerd lang mee! Tevens krijgt u bij aanschaf een jaar lang kosteloos onze all-in ondersteuning; het maakt niet uit wat er mis is, wij lossen het voor u op!

Reverse Flow offset smoker

De Rose Valley Smokers zijn ‘offset smokers’. Dit is te herkennen aan de losse vuur- en rookkamers. Door deze twee ruimtes te scheiden vergroot men de afstand tussen het vuur en het vlees, wat het makkelijker maakt om precies de gewenste temperatuur vast te houden.

De Rose Valley Smoker XL is daarbij een zogeheten ‘reverse flow’ smoker. Dit betekent dat de warme lucht uit de vuurkamer niet direct de rookkamer intrekt, maar eerst door een kanaal naar de andere kant trekt. Dit creëert een uitwisseling van warmte tussen de hete lucht uit de vuurkamer, en de onderkant van de rookkamer. 

Omdat de lucht steeds verder afkoelt zorgt deze uitwisseling ervoor dat de temperatuur over de breedte van de rookkamer zo gelijkmatig mogelijk verdeeld is, wat het gebruiksgemak ten goede komt. Daarbij zorgt het verwarmen van de bodem van de rookkamer er voor dat vet wat op die plaat druppelt zal gaan smeulen. Dit voegt weer extra smaak toe aan de gerechten!

Het eerste prototype van de Rose Valley Smoker XL, eind 2018

Prijs & Opties

De Rose Valley Smoker XL is nu te bestellen. Deze worden op bestelling geproduceerd in onze eigen werkplaats in Roosendaal. Zo garanderen we de beste kwaliteit en kunnen we desgewenst ook oplossingen op maat bieden. 

Standaard krijgt u bij een Smoker XL de volgende opties:

  • Smoker XL met schoorsteen & vuurkamer links of rechts (vrije keuze)
  • Afgewerkt met vuurbestendige verf, grijskleurig
  • 4 stuks rooster, 49x49cm
  • 2 stuks thermometer in deksel geïntegreerd
  • Schoorsteen op optimale lengte
  • 5 jaar garantie op de staalconstructie, m.u.v. gebruiksschade
  • 1 jaar all-in ondersteuning

Afmetingen zijn ca. 164 cm breed x 51 cm diep x 140cm hoog. 
Dit is zonder schoorsteen en met de deuren dicht. Inclusief de schoorsteen is de hoogte 233cm.

Optioneel zijn ook de volgende zaken mogelijk:

  • Afwijkende kleuren vuurbestendige verf; zwart of zilver
  • Extra roosters (er passen er maximaal 6 in)
  • Aangepaste lengte schoorsteen, bijvoorbeeld voor een afdak

Voor andere gewenste aanpassingen kunt u contact opnemen.

Let op: Rose Valley barbecues worden met de grootste zorg en oog voor detail, speciaal voor u met de hand gemaakt. Om deze reden kunnen er kleine afwijkingen bestaan tussen de afbeeldingen en het eigenlijke product.

Tevens dient er rekening te worden gehouden met het gewicht; door de hoogwaardige materialen weegt een Smoker XL enkele honderden kilo’s!